Logo NOTUS Doradcy finansowi

Notus Doradcy Finansowi stawia na rozbudowę sieci placówek partnerskich

Opublikowane:

Notus Doradcy Finansowi, jedna z największych firma doradztwa finansowego, planuje w ciągu najbliższego roku uruchomić około 70 placówek partnerskich w całej Polsce. Obecnie pod skrzydłami firmy działa już 150 placówek w tym systemie.

Rynek doradztwa finansowego na przestrzeni ostatnich lat stał się bardziej konkurencyjny. Wzrasta zainteresowanie prowadzeniem usług finansowych w dużych, jak i w małych miastach. Lokalni pośrednicy, chcąc podnieść jakość obsługi, poszerzyć ofertę, a tym samym jeszcze lepiej konkurować na swoim rynku, chętnie przyłączają się do dużych firm doradztwa finansowego.

O 50% więcej placówek w ciągu roku
Notus Doradcy Finansowi od lat buduje system sprzedaży partnerskiej, oparty o elementy systemu franczyzowego. – Sieć placówek partnerskich Notusa ma dla nas duże znaczenie i w ciągu najbliższego roku postawiliśmy za cel rozbudowę tego kanału sprzedaży. W tej chwili mamy już 150 działających w tym systemie placówek i w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy planujemy zwiększyć ich liczbę nawet o 50%. Zdecydowaliśmy o rozbudowanie sieci właśnie poprzez placówki partnerskie, bowiem chcemy być obecni w mniejszych miejscowościach, w których również rynek nieruchomości się dobrze rozwija. Nie wchodzimy do tych miejscowości poprzez własne oddziały, bowiem i tak do pracy staralibyśmy się pozyskać pracowników z danej miejscowości, którzy dobrze znają lokalny rynek i jego specyfikę. Dlatego dajemy możliwość już istniejącym biurom nieruchomości lub doradztwa finansowego wejście pod skrzydła znanej i cenionej, ogólnopolskiej marki – komentuje Artur Sikora, współzałożyciel i Członek Rady Nadzorczej Notus Doradcy Finansowi.

Firma podkreśla, że rozwój zewnętrznej sieci nie przekreśla planów rozbudowywania sieci oddziałów własnych. Notus chce budować różnorodną sieć sprzedaży, bowiem rynek jest różny, co widać szczególnie między dużymi miastami, a małymi miejscowościami.

Trochę inna franczyza
Wypracowana przez Notusa forma współpracy nie jest typową franczyzą, bowiem związuje partnera na zasadach elastycznej kooperacji, gdzie każdy wybiera spośród kilku zaproponowanych przez firmę możliwości i potrzebnych narzędzia do działania. Jak podkreśla Artur Sikora: – Nie chcemy zarabiać na opłatach za możliwość przystąpienia do sieci i prowadzenia placówki partnerskiej. Chcemy wspólnie rozwijać biznes, a wiemy, że początki prowadzenia działalności są trudne, dlatego nie mnożymy kosztów dla firm współpracujących. Jesteśmy mulit brokerem, który posiada w swojej ofercie całą paletę produktów. Jednak to partner decyduje, które produkty odpowiadają jego działalności i są interesujące dla jego klientów. Elastyczne podejście do współpracy obowiązuje również w innych aspektach, np. w zakresie marketingu, czy wielkości placówki partnerskiej. Po prostu, rozmawiając z nowym partnerem, szukamy rozwiązań na miarę jego potrzeb i możliwości.

O utworzeniu oddziału partnerskiego Notusa trzeba przede wszystkim wykazać się zaangażowaniem, znajomością rynku i pomysłami na wspólny rozwój przy wsparciu know-how i zaplecza brokera. Firma podejmuje współpracę przede wszystkim z partnerami, którzy mają doświadczenie w prowadzeniu biznesu w zakresie pośrednictwa kredytowego lub finansowego.- Idealną placówką partnerską jest dla nas firma, która już działa w tym obszarze i współpracuje z kilkoma bankami, ale chce się nadal rozwijać i intensyfikować działania, do czego potrzebuje właśnie zaplecza w postaci backoffice, szkoleń, szerszej palety produktowej – dodaje Sikora.

Porozmawiaj z ekspertem
Podaj nam swoje imię:
Podaj nam swój numer telefonu: